Saturday, December 28, 2013

Black and white for New Year's eve


Hello my loves!
I can not believe that 2013 is about to end, it has trully been the best! And that means that New Year's eve is just around the corner. For this night full of laughter, singing, dancing and celebrating I would recomend to wear something that is true to who you are, no need for being someone else. Here is an example of what I would wear on New Year's eve: Since my style is mostly preppy/girly, a button up shirt and a skirt is just right. I would like to point out i kinda forgot to wear some hand jewelry, but i would most definitely wear a bunch of silver-toned rings.
Hope you like it.

Здраво! 
Не ми се верува дека 2013 ќе заврши за неколку дена, навистина беше одлична! И ова значи дека новогодишната ноќ е веднаш зад аголот. За оваа вечер полна со смеење,танцување и славење јас би ви препорачала да носите нешто што е препознатливо за вас и вашиот стил. Еве еден пример од yours truly :D Бидејќи мојот стил е прилично preppy/girly, кошулче и сукња е вистинскиот избор, надополнети со чизмички и убаво стејтмент ланче. Исто така, на оваа комбинација би и додала и неколку сребрени прстенчиња, кои за жал заборавив да ги ставам. 
Се надевам ќе ви се допадне. 
♥ Elena.

Saturday, December 21, 2013

Whoa!


Hello again!
Sorry there was no post last week, i just didn't have enough free time to take so pictures. I really admire the blogers who post daily, hats off to them! So, on to the outfit. I decided to go for a more urban look, very oposite to my last one which was inspired by Blair Waldorf, hope you don't mind. Aaand sadly the beanie is not mine, but my friends,I liked how it completed the look. 
Hope you like it :)

Здраво повторноо
Имате извинување од моја страна што немаше пост мината недела, немав доволно слободно време да се сликам.Навистина им се восхитувам на блогерите кои секојдневно постираат нови комбинации, им симнувам капа. Продолжуваме на денешната комбинација - се решив за по урбан изглед, сосема различен од претходниот пост кој беше инспириран од Блер Валдорф, се надевам не ви смета хаха. За жал, капчето не е мое него на другарка, но мислам дека одлично ја надополнува комбинацијата. 
Се надевам ќе ви се допадне :)
♥ Elena.


Sunday, December 8, 2013

Night lights


Hello!
So, lets start off December with a real post outfit. This is stepping out of my comfort zone BIG TIME. I hate my legs in black, they are already like tooth picks without adding anything dark, so i had my hesitations, a typical "Maybe I should switch to pants" moment. But, i decided to be brave and go for it, and this is what happened. Went for a black and white color scheme (minus the beige coat) and also, i got a bit inspired by Blair Waldorf with this one haha.  
Hope you like it. 

Здравоо!
Време е да го започнеме Декември како што треба, со вистинки пост. Со ова ја напуштам мојата комфорт зона до бескрај! Ги мразам моите нозе во црно, веќе изгледаат ко стапчиња и без додавање на темни бои, така да ги имав моите сомнежи пред да излезам, типичниот "Можеби треба да облечам панталони" момент. Но, решив да бидам храбра и еве што произлезе. Црно-бела палета на бои (минус беж палтото) и исто така, моожеби малку се инспирирав од Блер Валдорф, ок, малку повеќе хаха. 
Се надевам ќе ви се допадне. 
♥ Elena.

Sunday, December 1, 2013

1 year Shy but secretly FabulousHello to all of my lovely readers!
I am soo happy right now because it is the first aniversary of Shy but secretly Fabulous! I can't believe it has been a year, time flies so fast!
I usualy don't finish with anything, so that was a big problem when I first wanted to make this blog : What if I get tired of it, or bored? Like i am with eveything else after a while... But here we are, a year later! And i couldn't have done it without you, my lovely readers,viewers and followers. I am so grateful for everything, and I would like to thank Macedonian Fashion Bloggers for supporting and promoting my blog since the start  and also stipka.com.mk for featuring some of my posts.

On another note, I decided since it has been a year It was time to make some changes. They are not drastic as you can see, but I do hope you like it. Let me know what you think about the new look in the comments.

I hope that this blog will continue to grow along with me. I love you all !

Здраво на сите мои прекрасни посетители!
Толку сум среќна моментално затоа што денес е првата годишнина од Shy but secretly Fabulous ! Не ми се верува дека помина година, времето лета толку брзо!
Јас обично не ги завршувам работите кои ги започнувам, така да ова беше голем проблем кога за прв пат се појави идејата да направам блог. Што ако ми се смачи од него? Што ако ми се здосади? Но еве сме година подоцна! И неможев се ова да го направам без вас, моите мили читатели, посетители и тие што го следат мојот блог. Благодарна сум за се, и би сакала да им се заблагодарам пред се на Macedonian Fashion Bloggers кои го поддржуваа и промовираа мојот блог од почетокот. Исто така и благодарност до stipka.com.mk кои имаат објавено некои мои постови. 

По повод 1 година Shy but secretly Fabulous решив да воведам некои промени, но не премногу! Како ви се допаѓа новиот изглед? Кажете ми што мислите во коментарите!

Се надевам дека овој блог ќе продолжи да расте заедно со мене. Ве сакам сите !


♥ Elena.


Tuesday, November 26, 2013

Falling for youHello!
A tuesday post?! *gasp* I usualy never do blog posts on days between tuesday and friday, but since I am planning on putting a post on Sunday I though I would do a little inbetween-er haha.
Autumn, the perfect weather for scarves,cardigans and little boots. I went for my go-to outfit which includes my fave jeans, a basic black top, a polka dot scarf and a cardigan.
Hope you like it :)

Здравоо!
Пост во вторник?! Скоро никогаш не ставам постови помеѓу среда и петок, но бидејќи ќе има пост во недела сакав да го ставам овој што поскоро :D
Есен, совршено време за марами, кардиганчиња и чизмички. Овој пат се одлучив за мојата go-to комбинација која се состои од омилените фармерки, обична црна маичка, марама со точки и кардиганче.
Се надевам ќе ви се допадне :)


♥ Elena.


Thursday, November 21, 2013

Swan LakeHello!
Yesterday was the first performance of the ballet Swan Lake for this ballet season in Macedonian Opera and Ballet for 2013, and I must say, for a macedonian production and my first time seeing ballet I quite liked it. The costumes were amazing, if I had to choose a favourite it would be the Black Swan costume. It was perfect! I know that ballet isn't everyones cup of tea, but I love the idea of dressing up, getting your hair done and watching something so classy because ballet to me screams femininity and grace. 
I wore a peplum top with cream pants, black shoes and a cream coat.
Hope you like it :)

Здраво!
Вчера беше првата изведба на балетот Лебедово езеро во оваа балетска сезона во МОБ и морам да признаам, за македонска продукција и мое прво гледање на балет, премногу ми се допадна. Костимографијата беше прекрасна, Гана Ипатиева (Украина) завршила предобра работа! Ако морам да изберам фаворит тоа би бил костимот на Црниот лебед, преубаво! Знам дека класичниот балет не е сечија преференција, но јас ја обожавам идејата да се дотераш, да си ја направиш косата и шминката и да гледаш нешто толку грациозно и женствено, нешто што е несекојдневно. 
Носев пеплум маичка со цветен принт и кремасти панталони, црни чизмички и кремасто палто.
Се надевам ќе ви се допадне :)


♥ Elena.


Saturday, November 16, 2013

Owl be there for youHello!
Sorry there wasn't a post last week, I had lots and lots of school work, but here I am! This time I decided for a more girly/pastel/dressy combination. I bought these little heel booties not that long ago and they are my fave going out shoe - comfy,stylish and giving be a bit of a height (since I am a munchkin, that is becoming a bit necessary).
P.S.Sorry for the bad quality pics, we were in a hurry and the sun was going down fast! Better pictures from the next post and on.
Hope you like it. 

Здраво!
Јас се извинувам што немаше пост минатата недела ( така е кога ќе се натрупа училишен материјал и мораш да го учиш за 2 дена), но еве сум! Овој пат се решив за поженствена/ пастелна (пак јас со моите пастелни бои хаха)/ по дотеранка комбинација. Ги купив овие чизмички на дебела штикла пред некое време и ми станаа омилените чевли за излегување - удобни, стилски и ми даваат повеќе висина што во мојата книга е голем плус! 
П.С. Се извинувам за лошиот квалитет, се брзавме и сонцето заоѓаше пребрзо! Подобри слики од следниот пост па натаму :)
Се надевам ќе ви се допадне.


♥ Elena.

Sunday, November 3, 2013

Oh my Parka!Hello!
If you ask me what clothing piece is a must for fall it would definitely be the famous Parka/military jacket. They go with everything and they can instantly toughen up and outfit. They can be paired with a cute skirt or jeans and converse like in my case. For a little bit of girly-ness i added my fave choker necklace.
Hope you like it :)


Здравоо!
Ако ме прашате кое парче облека е must за есенскиот период, тоа мора да биде Парка јакната. Според мене одговараат со се и инстантно можат да ја зацврстат секоја комбинација. Може да бидам искомбинирани со слатка сукњичка или пак со фармерки и converse како во мојот случај. За малку женственост го додадов моето омилено choker ланче.
Се надевам ќе ви се допадне :)


♥ Elena.