Thursday, January 22, 2015

In the dust


Hello again!
As I said in my last post (check it out here  if you haven’t already) myself and Marija just had to take some outfit photos whilst on our visit. Even though Skopje is a big city we still find it hard to find good locations to take pictures at. We spend most of our time on pointless wandering around and less of it taking photos, so to come in a really big city like Thessaloniki and not to take advantage of the cool locations would be such a shame.  So, here is how they turned out.

Hope you like it. 


Здраво повторно!
Како што кажав во претходниот пост (клик тука ако можеби сте го пропуштиле) јас и Марија едноставно моравме да сликнеме пост при нашата посета. Во Скопје, иако е голем град, едноставно ни снемуваат добри локации за сликање и повеќе време губиме во бесцелно шетање отколку во сликање, така да ако се дојде во голем град како Солун мора да се искористи шансата.
Се надевам ќе ви се допадне.Sunday, January 18, 2015

A trip to...
Hello!
This post is a little different. It's not an outfit, like I regularly post, but a travel one! I am not that fortunate to get to visit new places very often, but when I do I like to be the typical tourist and enjoy myself. So, this weekend me and my fellow blogger Marija decided to go to Thessaloniki for a day. We found a good offer for "Shopping in Thessaloniki" and we had to go! 
There were two stops: Thessaloniki the city and Mediterranean Cosmos which is a really really big shopping mall situated outside the city. 
A little back story, I have been to Cosmos twice before, but never in the city, so I was extra excited. 
And, in 3 o'clock in the morning our adventure began! I will tell you right away, we didn't sleep for 24 + hours , but coffee and excitement gave us the boost we needed to run around town taking photos and looking at cute little coffee shops. I wish we stayed there a bit longer because we didn't have enough time to look at everything we wanted to look at, we needed to decide - Do we want to be tourists and explore the city, or do we want to go shopping. It turned out we did a little bit of both. 
I definitely want to go back to Thessaloniki so that I can finish exploring the city and to go to lots and lots of different cute restaurants because there were many! 
P.S. I did manage to get a proper outfit post out of this day, so keep an eye out for it, it's coming out in a few days. 
Hope you like the selection of photos, I tried not to go overboard I promise! 


Здравоо!
Овој пост е малку поразличен од тоа што обично го ставам на блогот односно не е аутфит пост. Викендов заедно со Марија  бевме во Солун на една од типичните шопинг тури кои ги има кога започнуваат попустите, и кога најдовме една супер понуда (односно Марија кога најде, јас само реков Супер, доаѓам!) решивме ова да ни биде една мини екскурзија и да изиграваме туристи! Се разбира дека имаше и шопинг, но додека бевме во Солун повеќето од нашето време го поминавме шетајќи и сликајќи. Јас пред ова немав идено во Солун така да овој дел од денот беше прилично возбудлив за мене. И сега ќе напоменам дека до крајот на денот немавме спиено 24 + часа, ама кафето и возбудата си го направија своето. Решивме да си дадеме 3 часа шетање, 1 час шопинг во Солун, знаејќи дека после тоа ќе идеме во Космос каде нема што друго да се прави освен да се купува (и да се јаде гиро мммм :3 ) Little did we know, времето ќе летне неверојатно брзо и се најдовме себеси трчајќи од продавница до продавница во Солун. 
Јас би сакала повторно да се вратам тука, навистина ми се допадна каква енергија има градот, плус ми остана половина од градот непрошетан, а и многу кафичи и ресторани непосетени!
П.С. Се разбира дека сликав и аутфит пост тука, ќе го објавам за неколку дена така да stay tuned! 
Се надевам ќе ви се допадне селекцијата на слики, да признавам дека половина и повеќе се од архитектурата на зградите, но лично тоа најмногу ме фасцинира во било кој град. Се надевам ќе ви се допадне. Мора едно selfie 

Tuesday, January 13, 2015

Military stripesWho says you can't wear crop tops in winter? My mom. But if you wear an undershirt you will be all good, right? (please tell me I'm right.)
Stripes and plaid - one of my most favorite combinations, even though I don't wear them together that often I still drool over photos of them on Tumblr. Since I have been stuck in a rut when It came to coming up with warm (yet fashionable) outfits without looking like a homeless person, It only made sense for that combo to pop in my mind. Aaaand here we are!
Hope you like it.


Кој вели дека не можеме да носиме кроп топови во зима? Мајка ми. Но ако носиш подмаичка се ќе биде во ред, така? (ве молам кажете ми дека е така, лажење е повеќе од добредојдено во ситуацијава.)
Риги и карирано - каква комбинација! Една од моите поомилени, иако не сум имала многу можности да ја носам. Но, бидејќи во последно време се чувствувам како да сум во некоја јама кога се работи за смислување на топли комбинации без да изгледам како бездомник, решив дека е време да ја остварам оваа замисла односно комбинација која ми се врткаше низ памет подолго време. Ииии еве смее!
Се надевам ќе ви се допадне.

Saturday, January 3, 2015

Cable knitSo, it is officially 2015. I wish you all a Happy New Year and Happy holidays.
New Year - new beginning right? So far, I have no plans in mind regarding anything really, I guess It hasn't sunk in that 2014 has passed. I don't know if it's just me or...
But, never the less, here is the first post for this year, and I hope to be posting many more.
The temperatures have been below zero these past few days, but today I was very lucky. It was nice and warm but the snow was still very visible.Today was a beautiful day, why isn't winter like this all the time?
Hope you like it :)


Официјално е 2015 и на сите ви посакувам Среќна Нова Година и Среќни празници!
Нова година - нов почеток така? За сега, немам никакви планови за било што искрено, мислам дека се уште не го добивам впечатокот дека 2014 заврши. Не сум сигурна дали само мене ми е вака или...
Но, еве сме со првиот пост за годинава. Температурите деновиве беа (како што знаете) под нулата односно надвор се излагаше со 2 јакни, џемпери заедно со ролки, подмаички и маички, замотани со најдебелиот шал, капа и ракавици. Тоа баш и не е сон за некој што нема постирано долго време. Но, денес времето ги послуша моите молитви (можно е и да изиграв некој ритуален танц хаха) и беше преубаво и топло и снегот беше баш доволен.
Се надевам дека ќе ви се допадне :)