Friday, April 10, 2015

A trip to... #2


Hello everyone!
I am back after a long time, but with an explanation. If you follow me on instagram (@vasilevska_elena) you would know that for the past 6 or so days I have been traveling the lands of Serbia,Hungary,Czech Republic,Austria and Germany with my classmates and everyone  who is third year in my high school basically. This was the most anticipated excursion I have ever encountered, It was a topic of conversation since the beginning of the school year, we were all just so excited. And after 2 whole days of sleepless bus rides, snow (YES SNOW), some sun, dancing and singing, shopping and taking pictures, now, we are back in our own homes, celebrating Easter. 
This was our first stop, Prague - the largest and capital city of Czech Republic. I adore this city, even though we all froze to death whilst touring all of the castles and bridges and so on. The snow really caught us off guard, even though it looked very pretty (just like from a movie) the cold bothered all of us. But, never the less, we managed to see the best of Prague and these are some of the buildings and tourist attractions that caught my eye the most. Prague is such a historic city, it is one of the oldest cities in Europe. We visited The Prague astronomical clock, Charles Bridge, Old town, The Jewish quarter, The Prague Castle and many more. 
There will be another post like this from another city soon. 

Hope you like it. 
P.S. I made a Facebook page, finally! Click here to check it out and be sure to like.


Здраво на сите!
Ме немаше доста долго време, но со причина. Ако ме следите на инстаграм (@vasilevska_elena) тогаш би знаеле дека последните 6 дена јас, заедно со цела генерација од  моето средно училиште, патувавме низ европски земји, односно ја имавме нашата долго очекувана екскурзија. Ги поминавме Белград и Унгарија за да стигнеме во Чешка, и од таму да наминеме до Германија и Австрија. Оваа екскурзија беше тема на разговор уште од почетокот на школската година, премногу бевме возбудени. И после цели два непреспиени дена патување во автобус, снег (точно така, СНЕГ), малку сонце, пеење и играње, шопинг, сликање и сите други типични работи, сега сме во своите домови и го славиме Велигден. 
Прага беше нашата прва дестинација и местото каде ние престојувавме за време на екскурзијата. Прага е најголемиот и главниот град на Чешка, и можам да кажам дека навистина ми го одзеде здивот. Снегчето кое не пречека беше фино (навистина изгледаше како од филм) ама не фати неподготвени и сите смрзнавме од студ. Но, покрај се, ние успеавме да го видиме најубавото што Прага има да ни го понуди. Ги посетивме Астрономскиот часовник, Карлов Мост, Еврејскиот Кварт, Стариот Град, Прашкиот Замок и многу други туристички атракции и знаменитости. 
Ќе има уште еден ваков пост наскоро, од друг град. 

Се надевам ќе ви се допадне. 
П.С. Конечно направив Фејсбук страна за ова блогче, клик тука за да ја посетите и ако сакате, лајкнете.                            This reminds me so much of Maleficents castle, am I right?

2 comments:

  1. Бев и јас во Прага во Ноември.Градот е преубав ...Град со душа, прекрасна архитектура. мирен град, помалку морничав поради старите готски згради...Луѓето се ептен убави, средени, дотерани...Вреди да се посети.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Потполно се сложувам со се што спомна. Баш би сакала да се вратам и навистина да ја искусам Прага, затоа што 1 ден шетање не беше доволен.

      Delete