Saturday, April 9, 2016

FWSK Recap: Rosica Mrsic & Olgica Gjorgieva


Hello!
Fashion Weekend Skopje was from the 1st of April through the 3rd, a short lived season but still quite eventful. FWSK is like a fun gathering for all of the fashion bloggers and each year we have so much fun.
I've decided to do a two part FWSK Recap post for the shows that I enjoyed the most, so without any further or do, time for a recap of the Rosica Mrsic and Olgica Gjorgieva fashion shows.

Здраво!
И така помина уште една сезона од FWSK (1-3 Април), кратка но сепак полна со ревии. FWSK за мене е како забавна собиранка за сите модни блогери каде истовремено можеме да погледнеме супер колекции и ревии.
Решив да направам FWSK Recap пост кој ќе биде поделен на два дела од ревиите кои лично ми се допаднаа најмногу, така да да започнеме со првиот дел: Росица Мршиќ и Олгица Ѓоргиева.


Rosica Mrsic / Росица Мршиќ

Rosica Mrsic's SS16' line was inspired by the Italian painter Modigliani, to be more precise - his female portrets. With a monochromatic choice of colors, Mrsic's models waltzed down the runway in feminine yet strong pieces. We were shown the perfect LBD (and a beautiful Maxi BD), lazer cut dresses and tops and work appropriate clothing that can easily be transformed into sophisticated going out clothing. I can honestly say, I had the chanse to see very little from the actual show since there were too many people in front of me (which happens at 40% of the shows) so I can only speak from the impression I got from the photos.

Линијата на Росица Мршиќ SS16' e инспирирана од италијанскиот сликар Модиљани односни женските ликови од неговите портрети. Со монохроматски избор на бои, моделите на Мршиќ се појавуваа на пистата со женствени но истовремено силни парчиња. Ни беше прикажано совршеното мало црно фустанче (и еден прекрасен црн макси фустан кој ми го украде здивот), фустани и горни делови со ласерски исечоци, и облека која многу лесно може да се трансформира од за во работна средина во софистицирана вечерна облека. Искрено, имав многу мала шанса да ја погледнам оваа ревија како што навистина заслужува заради преголемиот број на луѓе кои седеа пред мене (што се случува на 40% од ревиите на Моден Викенд), така да зборувам само од импресијата која ја добив откако ги погледнав сликите.
Olgica Gjorgieva / Олгица Ѓоргиева

Olgica Gjorgieva's show was exactly was I was hoping I would see. Elegance with a youthful touch, and I am not being biased when I say this. Her pieces are always on trend and the materials she used were perfect for spring. Up there for me was the bomber jacket, it's the perfect transitional piece for inbetween seasons. I had a better seating for this show so I was able to get the full effect from the whole presentation and liked it very much.

Ревијата на Олгица Ѓоргиева беше баш тоа што го очекував од неа. Префинетост и елеганција со младешки допир,и не сум пристрасна кога го велам тоа. Нејзините парчиња секогаш имаат некоја свежина во нив, без разлика дали се работи за фустан или палто. Материјалите едноставно врескаа пролет, дополнети со мали детали инспирирани од цветови. Помеѓу фаворитите ми е бомбер јакничката која е прекрасна и совршено транзиционално парче за сите сезони.No comments:

Post a Comment