Sunday, August 14, 2016

A Trip To... #6Hello!
Long time no speak, or hear, or read... As some of you may know, I am in Italy right now and will be until September 1st. And with this, I said that I'll be posting lots of travel posts! Well, it's time for the first one! Take a trip with me to Tropea and Pizzo, two beautiful sea side towns on the Calabrian Coast.

Здраво!
Помина долго време од мојот последен пост, и доколку го прочитавте би знаеле дека моментално сум во Италија и ќе сум тука до 1 Септември. И со оваа информација, ви ветив дека ќе има многу постови за патувања! Време е за првиот - прошетајте со мене до Тропеа и Пицо, две прекрасни приморски гратчиња во Калабрија.First up on our 1 day excursion was Pizzo. Pizzo is not as known as Tropea, but still as beautiful. The main attractions here are the Tartufo Ice Cream (which was invented right here, in Pizzo) and the Church of Piedigrotta. First we went to the church, that is located right by the sea, with scenery that leaves you in awe. The beach looks like multiple small natural pools, and the church of Piedigrotta overlooks them. This cave - church dates from the 17th century, and the stone statues date from the 19th. It's a magnificent sight none the less.

Првото место кое го посетивме беше Пицо. Пицо не е толку познато место како Тропеа, но тоа не значи дека не е прекрасно. Главните атракции тука се Тартуфо сладоледот (кој е измислен тука, во Пицо) и црквата на Piedigrotta. Прво ја посетивме црквата која е лоцирана веднаш до морето и е направена во пештера. Самиот пат до црквата не оставаше без здив, со неколкуте природни базени кои ја опкружуваа. Самата црква датира од 17ти век, а статуите кои ги има внатре се направени во 19ти век. Неверојатна глетка, и внатре во црквата и надвор од неа.After that, we headed down to the center of Pizzo, walking through long but tight streets filled with a sea of idyllic Italian balconies and small vender shops.Then, of course we had to try out the famous Tartufo Ice cream, that has nothing to do with mushrooms btw. It's this amazing piece of chocolate tasting goodness with cocoa covering it on the outside, and melted chocolate oozing from the inside of the ice cream. It's quite an experience.
After our little dessert, we headed onto the balcony looking over the Tyrrhenian Sea to take some pictures and enjoy the view.

После тоа, заминавме кон центарот на градот Пицо, одејќи низ тесни но долги улички полни со идилични италијански балкони и мали продавнички за сувенири.Се разбира, моравме да застанеме и да го пробаме славниот Тартуфо сладолед (кој нема никаква врска со печурки!). Тој десерт беше чоколаден рај, со какао од надворешната страна и стопено чоколадо во центарот на сладоледот. По нашето мало дегустирање, отидовме на главниот балкон од каде се гледа Тиранското море за да направиме по некоја фотографија и да уживаме во погледот.After a short stay in Pizzo, we headed to Tropea, a place that is said to have one of the best beaches in Calabria. The town itself is settled on the cliffs of the Calabria Coast, and to get to the beaches you have to go down endless sets of stairs, something that isn't that hard when going down the stairs, but is hell when it's time to go up. The beaches are flooded with people, so there is basically no personal space here, which people don't seem to mind. The sea greeted us with big waves, so it was quite interesting getting in and out of the water. After our big day on the Tropea beach, we headed upstairs for some Italian pizza.

По нашиот краток престој во Пицо, заминавме за Тропеа. Тропеа е позната по нејзините плажи и бескрајно сина вода, една од главните атракции во Калабрија. Самото гратче е сместено "горе", а за до плажите потребно е да се симнеш по неколку пара скали што не е толку тешко кога одиш надоле, но за нагоре е друга приказна. Плажите се преполни со луѓе во било која доба од денот, и баш и нема многу приватен простор, но тоа воопшто не им смета на луѓето кои се таму. Морето не поздрави со огромни бранови што си има свои добри и лоши страни. И на крајот од денот, се искачивме по скалите за да го јадеме најтипичното италијанско јадење - пица.


No comments:

Post a Comment