Friday, December 8, 2017

Budapest's Must-See List


I know, I know! This post is looong overdue, but I've come to the conclusion that this was more work than expected. So, after doing some "investigative journalism" & choosing the best of the best that Budapest had to offer, I present to you Budapest's Must-See List, or in other words, places I loved that I know you will love too. From art galleries to coffee shops - I've got you covered. 

Знам, знам! Овој пост е ветен уште од одааамна, но дојдов до заклучок дека ова бара повеќе работа отколку што изгледа. И така, откако ги применив моите детективски способности за изнаоѓање на потребните информации, и направив "потесен" избор на фотки и места, ви го претставувам мојот Список на места кои мора да се посетат во Будимпешта (звучи покул на англиски...) Тука ќе најдете од се' по нешто, така да сигурна сум дека барем едно од местата ќе ви фати око и ќе ве натера да букирате авионска карта уште веднаш. 
Фотографии: Ангела Петровска


Located in the Jewish Quarter, Printa is a coffee shop/design and fashion store where you can buy eco-friendly women's, men's and kids' clothes, bags, home decor, accessories, graphics, and souvenirs. We found this place via Instagram and what caught our attention was the immaculate interior design and the variety of cool prints. This was one of the hidden gems I'm most glad we visited.

Лоцирана во Еврејскиот кварт, Printa е еколошко свесна продавница каде можете да си купите се' oд облека за жени, мажи и деца па се' до постери, модни аксесоари и аксесоари за домот, и доколку сакате можете да си седнете на едно кафе пост-шопинг. Го пронајдовме ова место преку Инстаграм и тоа што го привлече нашето внимание е прекрасниот ентериер и изборот на кул постери. Дефинитивно место што вреди да се посети!


A modern, unconventional twist on the boring shopping mall is Bálna, the brain-child of Dutch architect Kas Oosterhuis. Opened in 2013, Bálna is a place for all art and gastronomy lovers, offering everything from exhibitions to multiple cafes and restaurants, as well as antique stores and different shops. With its easy to find location (near Liberty Bridge, on the Banks of the Danube), this shopping mall is an experience all by itself.

Ова што го гледате на сликите е модерна и неконвенционална идеја за пресврт на изгледот на  досадниот шопинг мол. Bálna е дело на холандскиот архитект Kas Oosterhuis, отворена во 2013 г. Тука може да погледнете некоја од поставените изложби во галеријата, или пак едноставно да ги прошетате продавничките кои нудат сувенири, облека и храна. А доколку сакате да одморите од долг ден исполнет со шетање, локацијата на Bálna (блиску до Liberty Bridge, покрај реката Дунав) ви нуди одличен поглед додека пиете кафе во многуте кафулиња кои гледаат накај самиот Дунав.


If you fancy a bit of contemporary art, Ludwig Museum will be like your personal playground. Founded by Peter and Irene Ludwig, the museum pays respect to Hungarian, American, German, Russian and French artists from the past half-century, and Central and Eastern European artists whose works date from the 1990s. In addition to that, popular pieces of American Pop Art (from artists such as Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg and Jasper Johns) can be seen, as well as works of hyperrealism from Chuck Close, Malcolm Morley, and Richard Estes.

Ако сте во потрага по кул музеум за посетување додека сте во Будимпешта, го препорачувам Ludwig Museum на сите љубители на уметност. Во центарот на вниманието се уметници од Унгарија, Америка, Германија, Русија и Франција и нивните дела се распространети на 3 спратови, од коишто едниот е со привремени изложби кои често се менуваат. Доколку сакате да погледнете дела од Ворхол, Лихтенштајн и Пикасо, вреди да се одвои време од денот за овој музеј.


If places could speak, this would be the one that never shuts up because it has so many things to say and stories to tell. The first thing you'll hear/read online when asking about Budapest is "You must visit the ruin pubs!" Hey, if CNN has covered them, then they must be big. Located in the Jewish quarter, in the ruins of old buildings or lots, you can find a handful of these unique bars.
Szimpla Kert is without a doubt the most visited one, with an interior that will leave you both speechless and confused. Why are there old computer monitors and wires hanging from the ceiling?  Why is there a bathtub which you can sit on? Why are there so many vintage lamps as decor? Some questions just don't need answers, Szimpla is what it is - a drunken mess made into a cool AF hub for all party enthusiasts and wannabe hipsters.

Да можеа местата да зборуваат, ова би било од тие што никогаш не престануваат да зборуваат затоа што имаат премногу случки за раскажување и ние потајно сме им љубоморни што имаат толку возбудлив живот. Првото нешто што ќе прочитате на Интернет кога ќе пишете Будимпешта е дека мора да се посетат таканаречените "ruin pubs" или по нашки - разурнати пабови. Лоцирани во Еврејскиот кварт, во урнатините на стари згради може да најдете голем број на уникатни барови,пабови и ресторани.
Szimpla Kert е убедливо најпознатиот, со ентериер што ќе ве остави со подзината уста и со многу неодговорени прашања од типот на: "Зошто има стари монитори и жици што висат од кровот?" " Зошто има када претворена во кауч за седење?" или пак "Зошто на секој втор ќош има по две винтиџ лампи (минимум)?" Szimpla e всушност визуелен приказ на тоа што се случува во паметот на еден човек кој е под различни влијанија на различни супстанци, ете така ќе се изразам. Но, тоа го прави ова место совршениот центар за собирање на сите ентузијасти за добра забава, и секако, хипстери.


I present to you her majesty - the M4. The metro line 4 connects Buda & Pest consisting of ten stations, each more colorful than the previous one. With its modern, trippy architecture, this is a sight worth seeing all by itself. The first time we used it we literally got off at each station just to stare at the cool architecture and take lots of pictures. This was not only convenient to get by around the city, but it's also an unusual sight that will make you stop and look around you.

Кој би помислил дека една од главните атракции на еден град би било подземното метро? Линијата M4 ќе ви ги покаже најинтересните станици во Будимпешта кои многумина ги сметаат за ремек-дела. Ние очекувавме да видиме нешто кул и ново, но овие станици беа многу повеќе од тоа. Не можевме да одолееме а да не застанеме на секоја посебно, за да и се восхитиме на архитектурата, но и да направиме еден куп слики. Оваа линија поминува под Дунав и ги спојува двата дела на градот што прави возењето со метро да не е само кул искуство туку и ви дозволува брзо да стигнете од еден крај од градот на друг.


One of the things I've always wanted to see was an aquarium. I'm fascinated with sea life and the undiscovered depths of the ocean, so when I saw that Budapest had one I made it my mission to go there no matter what. So, on the second day, we decided to give this place a visit (plus, there was a shark feeding scheduled for that day so it was a bonus reason to go). I'm still fascinated how we managed to find this place without getting lost because it was quite far away from the city center. But a forty-minute bus ride was not going to stop us from seeing fishes, no way Jose! So, if you want to visit the Tropicarium when you're in Budapest, make sure to have Google Maps on hand.

Едно од работите што секогаш сум сакала да ги направам е да посетам аквариум. Фасцинирана сум со морскиот свет и неоткриените длабочини на океаните, па кога видов дека Будимпешта има аквариум знаев дека морам да го посетам. И така, на вториот ден кога беше тмурно и врнеше, ние решивме да се качиме во автобус и да се возиме 40 минути до Tropicarium (што се' уште не ми е јасно како не се изгубивме) за да гледаме рипчиња, хранење на ајкули и да погалиме раи. Доколку сакате да го посетите овој аквариум, топло препорачувам да следите мапа, ќе ви го спаси животот!


Hands down my favorite coffee shop in all of Budapest! I had a whole list of coffee shops I wanted to visit, but the atmosphere in Tamp & Pull was definitely the most welcoming. I could just imagine myself going for a quick cup of coffee every other morning, before a long lecture, enjoying my peace and quiet with a good book with indie folk music playing in the background. That's another thing about this place, they totally nailed the music choices with the look of the cafe. They also nailed the latte art - Instagram perfect!

Дефинитивно најомиленото кафуле во Будимпешта! Имав цела листа на кафулиња што сакав да ги посетам (благодарение на Инстаграм), но атмосферата во Tamp & Pull беше најпријатна. Лесно можам да се замислам како одам на кафе таму пред некое долго предавање, и како  уживам со добра книга додека во позадина свири indie folk музика. Тоа е уште една работа која ја забележавме, изборот на музика совршено се вклопуваше со атмосферата. И кафето беше, секако, предобро!

No comments:

Post a Comment